Pečieme s gravírovanými valčekmi

Koláčiky a keksy sa síce pečú po celý rok, najväčší záujem o ozdobné pečivo je samozrejme na Vianoce. Často sa nás pýtate, ako vyzerá hotové pečivo pripravené s pomocou našich valčekov. Nafotili sme vám postup jeho prípravy.

Úplne kdesi na začiatku sme experimentovali s prípravou vhodného cesta a hĺbkou gravírovania valčeka. Prípájame vám preto aj náš recept, ktorý sme použili na keksy, ktoré uvidíte na obrázkoch.

Najviac sa nám osvedčil tento:

  • 500 g hladkej múky
  • 170 g práškového cukru
  • 250 g palmarinu
  • 2 celé vajcia
  • 4 lyžice medu

Podľa vašich preferencii môžete cesto ochutiť. Niekto má rád vanilku, my sme pridali trošku škorice. Všetko sme spolu zmiešali a nechali v chladničke celú noc. Sušienky sme skúšali pripravovať aj z čerstvého cesta (teda bez uloženia do chladničky), ale výsledok nebol veľmi dobrý, cesto nebolo dostatočne tuhé a počas pečenia sa zlievalo a motív zanikal. Preto určite nezabudnite cesto nechať v chladničke stuhnúť.

Cesto najprv rozvaľkáme hladkým valčekom tak, aby ostalo trochu hrubšie, ako má vo finále byť. 

Pomaly prejdeme gravírovaným valčekom po ceste a tlačíme na neho tak, aby sa motívy poriadne odtlačili a aby cesto získalo požadovanú hrúbku vhodnú na pečenie.

PS: nemusí sa to podariť hneď na prvýkrát, cvik robí majstra 😉

Následne z cesta povykrajujeme keksíky formou podľa vlastného výberu.

Uložíme ich na vopred vymastený plech…

… a pečieme. My sme piekli na 180-tich stupňoch asi 9 minút. Každopádne, keď začnú chytať zlatistú farbu, sú hotové 🙂

Aktuálnu ponuku (nielen) vianočných valčekov nájdete v našom katalógu.

Valčeky robíme aj na mieru mimo oficiálnej ponuky. Ak valček chcete darovať, vieme vám na neho vygravírovať napríklad aj venovanie.